Kort och kortlekar

Utan kort och en kortlek så blir det inte någon poker. Själva korten är grundstenen i spelet. Utan dem blir det svårt. Man kan spela kort och poker med vilken kortlek som helst. Här tänkte jag skriva lite historia om just kortspel och olika kortlekar så att du får lite bakgrundsinformation.

Man är inte helt säker på när de första kortspelen uppfanns och utvecklades. Troligen kommer ursprungsidén från Kina. Någon gång under 800-talet föddes denna spelkategori. Där det finns fynd som visar på att det spelades en form av kortspel i den kinesiska dynastin. Till Europa kom kortspel först under 1300-talet.

Flera olika modeller på kortlekar

Kort och kortlekar utvecklades under åren och kom att bilda nya spel. Den vanligaste kortleken idag hos oss i Sverige är den Fransk-engelska kortleken. Det är oklart när kortleken först användes. Den består av 52 kort och är indelad i fyra olika färger (sviter). Alla färger innehåller numret 2-20, Ess, Knekt, Dam och Kung. Färgerna är svart spader, röd hjärter, röd ruter och svart klöver.

Det finns också någonting som kallas Tarotkortlek. Den skapades i mitten av 1400-talets Italien. Den har totalt 78 kort i sitt standardutförande. Många förknippar ofta dessa Tarotkort med spådom och magi. I själva verket uppfanns korten för att spela med, för nöjes skull helt enkelt. Men korten är en del av det ockulta och används för att spå in i framtiden.

Sedan har vi killekortleken som inte många har hört talas om. Denna kortlek blev speciellt framtagen för att passa spelet Cuccú. Det var under 1500-talet som spelet skapades och kortleken kom till först 100 år senare. Den är lite likt den Fransk-engelska kortleken med sina nummer och sviter, katt, häst, vackel och höna. Samt en numrering från 0-10. Leken innehåller 38 stycken kort.

En Spansk kortlek består av 40 eller 48 kort. De påminner lite om Tarotkortens med sina svärd, bägare och stavar. De allra högsta korten består av kung, ryttare och knekt.

Den Italienska kortleken har 40 kort och består av fyra färger. De är numrerade från 1-7 och har kung, ryttare och knekt likt den spanska. Den Italienska kortleken kom någon gång på 1300-talet.

I en Schweizisk kortlek är det fyra sviter som består av olika symboler. Bjällra, sköld, ros och ekollon. Sedan är det en kung, en joker och en annan adlig person (uber).

Material i en kortlek

Idag kör nästan alla korttillverkare med plastmaterial. Det gör att kortleken håller mycket längre. Med papperskort får du dock en bättre känsla vågar jag påstå. Nackdelen är att de är känsligare för vatten och annan smuts. Plastkort kan du bara tvätta av så blir de som ny igen. Storleken på pokerkort brukar vara 88 mm x 63 mm. Dessa brukar användas till bland annat spel som Texas hold’em

Ska du spela poker hemma kan det vara kul att köpa en speciell kortlek som är designad och märkt just för poker. Det är samma kort fast ovansidan ser annorlunda ut. Storleken som jag skriver om kan också skilja lite. Vill man ha hela ”kitet” är en pokerkortlek också en del i det.