Ny spelreglering inom EU

EU-kommissionen har kommit med en rekommendation om hur man ska kunna reglera spelandet inom alla EU:s medlemsländer. Inget är dock klart och man vet inte vilken organisation som kommer att driva igenom frågan men man har tagit fram ett par förslag till förbättringar. Det är lagar som ska hjälpa utsatta människor som sitter fast i ett spelberoende eller som riskerar att hamna där. Förslaget går ut på att:

Att alla sidor som har någon form av betting och gambling också ska informera om riskerna med att spela för mycket. Detta ska finnas klart och tydligt på deras webbsida.

All gambling för minderåriga ska undvikas. Dessa ska skyddas och inte kunna ta del av spelsidornas utbud. Bara myndiga personer ska kunna ta del av reklam och annan marknadsföring från bolag som erbjuder spel på nätet. Det ska inte vara tillåtet att skicka reklam till minderåriga.

Alla uppgifter om spelaren måste anges vid registrering. Både personnummer som styrker åldern samt andra personliga uppgifter ska anges.

En spelare ska ha möjligheten att begränsa sitt spelande genom att korta ner speltiden, insatser eller vinster på sidan.

Support måste finnas tillgängligt dygnet runt.

Alla anställda på ett spelbolag som har hand om kunder måste gå en speciell utbildning om spelberoende och riskerna. Man ska kunna informera kunden vid behov.

I Sverige är det ganska bra

Vi vet inte när detta kommer att bli verkligenhet, och om det blir det. Men redan idag finns dessa saker hos de flesta svenska casinon. Det kan möjligtvis vara marknadsföringen och reklam till minderåriga som inte hålls fullt ut.